När du vill prata om pengar behöver du välja en trygg miljö med hög integritet, men som är utanför din vardagsmiljö. Grannens råd eller bästa vännens tips är sällan de bästa för dig om du inte vill ha, just exakt samma resultat som dem. Att prata pengar och ekonomiska resultat berör dina innersta värderingar. Därför är prat om pengar och inte minst tjäna pengar är ett väldigt känsligt ämne. Att prata om våra innersta tankar och behov är för alla människor att lämna ut en del av sig själv. Därför är det inte alls konstigt att du kan känna dig rädd eller generad för att öppna upp kring ämnet. Satsa därför på att dela med någon som du har ett förtroende för, men som samtidigt kan få dig att ta reda på dina egna dolda tankemönster.
Penninglagbok
Frihet
Jag har hittills aldrig träffat en framgångsrik företagare som inte har värdering frihet som en av sina grundläggande värderingar. Frihet att få vara sin egen chef, frihet att bestämma sin egen arbetstid, (även om det betyder många timmar per vecka), frihet att sätt sin egen lön, ja exemplen kan görs många. För min mormor Axin handlade det om friheten att ha egna pengar för att kunna ta eget ekonomiskt ansvar. På mormors tid vara det vanligt att det enbart var männen som yrkesarbetade och kvinnorna blev många gånger begränsade i vad de fick göra. För mig handlar friheten som företagare om, att få möjlighet att utveckla tjänster och produkter som står för det jag tror på. Hur ser du själv på frihet?
Välmenade överlevnadsråd påverkar lönsamheten
När jag var liten berättade mormor historien om hästen och riddaren som drunknade i brunnen vi gick förbi.
Brunnen som var liten till ytan, var så djup så ingen någonsin sett botten på den. I den hade den oförsiktige ryttaren drunknat när han var ute och red en dimmig dag. För att visa, Charlotte 6 år gammal, hur djup brunnen var så kastade hon ner en sten. ”Du hör inte ens när den tar botten” sa mormor. Jag var livrädd för att gå i närheten av brunnen.
I sommars passerade jag stället där brunnen fortfarande ligger. Jag skrattade gott åt den goda intentionen i mormors historia, när jag med en pinne testade djupet på brunnen och noterade ca 50 cm. Hon ville såklart att jag inte skulle gå dit, för även 50 cm djupt vatten kan få ett litet barn att drunkna. Berättelsen för dock genast mina tankar till vilka andra historier du och jag fått oss inpräntade som barn, för att skydda oss, och som fortfarande skrämmer oss utan att vi testar sanningen i dem. Våra penningregler kommer som du nu vet från välmenande överlevnadsråd.
Upplev din penningregel
När du nu har börjat iaktta vad det är som rör sig i ditt hjärnkontor, kanske du upplever, jamen jag fattar inte vad som är bra med det här? Tänk en stund på ditt ansikte. Du känner väl ditt ansikte och mitt i sitter näsan, ta upp handen och känn formen. Näsan den finns där och du vet hur den känns men för att du tydligt skall se den behöver du en spegel eller någon som beskriver hur den ser ut. Det är ju en väldigt liten den av näsan som vi ser när vi bara kickar ner på den. Precis så är det med penningreglerna, du behöver en spegel eller någon som speglar tillbaka hur det verkligen upplevs. Så ge spegeln en chans!
Undersök din egen penninglagbok
Att utforska sina egna tankar och beteenden är inte helt enkelt. Det är lätt att väja undan när du närmar dig kärnfrågan och du börjar känna att oj då om jag går vidare med denna tanke måste jag förändra hur jag gör. Och du är inte ensam om att tycka att förändringar är lite läskigt. Ett tips för att komma igång med processen är att börja anteckna; för hand i eller i din bästa app. Din uppgift är att anteckna ord, uttryck och intryck som gällde pengar eller överlevnad. Tex pengar ”är inte allt” eller överlevnadstips ”du vet vad du har men inte vad du får”. Välj ord de intryck, uttryck som ni använde i familjen eller i din nära omgivning när du var barn. Skriv minst 50 stycken gärna 100 stycken. Våra mest grundläggande penningregler är kopplade till just att överleva och inte direkt utryck där ordet pengar ingår. Klura sedan på vilken som påverkar dig mest, vilken insikt ger dig den vetskapen?
Har du koll på din penninglagbok?
Min uppväxt med mormor Axin, som i 50 år var företagare, skapade en av mina grundläggande penningregler ”kvinna är lika med företagare” och den penningregeln ger mig drivkraften att jobba som företagare och med företag. Intryck du får och uttryck du uppfattar som barn tar du med dig och du lagrar omedvetet ner informationen på din hjärnas hårddisk. Utifrån den informationen skapar du din egen penninglagbok. Nyfiken på att veta mer om penninglagboken och hur du kan hitta dina egna penningregler? Då är mitt tips att du kopplar i hörlurarna och lyssnar på mitt sommarpratsprogram.
Orkar du inte med siffror och ekonomi på ledigheten?
Digitala entreprenören Kenneth OE Sundin på SME Acadamy, lyssnade och delade – ”Snacka om Sommarpratare! Charlotte Ahlberg tar dig med på 45 minuter av ett ekonomiskt perspektiv på företagande som helt plötsligt gör det roligt med siffror och pengar. Lyssna på hennes intressanta berättelse och naturligtvis härlig musik också. ” Sommarprat